Systemisch werk en opstellingen

Het werken met opstellingen komt uit het systemisch werken van Hellinger. Het biedt op verhelderende wijze inzicht in menselijke systemen. Iedereen maakt deel uit van systemen in een werk- of privéomgeving.

Familieopstelling: De waarheid van J.

Waarom een opstelling?

Een reden om een opstelling te doen kan ontstaan uit een concrete vraag of thema dat jou op dit moment bezig houdt.

Dit kunnen vragen zijn over relaties, ouders, broers, zussen, kinderen of collega’s, leidinggevenden. Maar ook een verlangen naar minder conflictsituaties, afwijzing of frustratie. Of welke rol werk of geld in je leven speelt.

Een opstelling is een doeltreffende en snelle methode om zichtbaar te maken welke belemmeringen en patronen een rol spelen. Door hier meer zicht op te krijgen zal jouw systeem ontspannen en is er verandering mogelijk. Na het verhelderen van je systeem, krijg je zicht op welke concrete stappen mogelijk zijn.

Familieopstelling: De waarheid van JvdS

Hoe werkt het:

We starten het oriëntatiegesprek met het verkennen van je vraag en ondertussen merk je of er een klik is om een traject te beginnen.

Daarna zijn er meerdere opties zoals:

  1. Een coachtraject van drie tot 6 afspraken
  2. Een individuele opstelling. Dit kan zijn een familie-, team of situatieopstelling of een loopbaan vraag.
  3. Een opstelling gevolgd door het maken van een heel persoonlijk beeld waarin ik ‘een portret’ maak van je (familie)systeem. Het is zeer geschikt om een verlangen of vraag in beeld te brengen en er al kijkend op te reflecteren. Hierbij staat natuurlijk het verhelderen van je situatie of proces voorop. Pas na de opstelling zal ik, op een later moment er een kunstbeeld van maken. Op deze pagina zie je drie voorbeelden van een kunstwerk dat gemaakt is naar aanleiding van een opstelling. Heel verschillend en heel eigen aan de persoon om wie het gaat.

Ben je nieuwsgierig en wil je hier meer over weten? Bel gerust voor een gratis kennismakingsgesprek.Jvdkerk@hetbegin.eu of bel 0630785620

Het doen van een opstelling is spannend. Het krijgen van een kunstwerk hierover is bijzonder. Als ik naar het beeld kijk wat je hebt gemaakt zie ik zowel het beeld op zich als ook mijn familie. De vorm en de dynamiek van mijn gezin. Het beeld heeft echter ook haar eigen schoonheid. Zo blijf ik er naar kijken met steeds nieuwe gedachten. J.v.d.S.

Familieopstelling: De waarheid van C.

Meer info:

Gedurende ons leven zijn we onderdeel van verschillende systemen. Een systeem kenmerkt zich door onderlinge afhankelijkheid, terwijl het systeem zelf uit losse individuen bestaat. Om je prettig te voelen binnen zo’n systeem gelden een aantal wetmatigheden.

  • Ieder individu heeft een plek  en wil erkend worden op die plek, er dus in feite bij horen.
  • De ordening klopt, een ouder zorgt voor zijn kind en niet andersom,
  • De balans tussen geven en nemen klopt, bv. in een relatie of in werk voelt het alsof er geen schuld is, dat jij niet meer geeft dan krijgt.
  • De waarheid die zich laat zien wordt erkend en geaccepteerd zoals hij is.

Wanneer deze wetmatigheden verstoort raken, kom je deze steeds tegen als iets waar je last van hebt, iets wat je moeilijk vindt en wat je belemmert. Een opstelling helpt om zicht te krijgen op verstrikkingen en van daaruit is het mogelijk om concreter toe te werken naar een passende verbetering. Je bewust worden van hoe de situatie in elkaar zit kan verlichting en hoop brengen. Het maakt vaak ook duidelijk waar de mogelijkheden zijn voor verandering en maakt daadkracht los.

Heb je belangstelling en wil je hier meer over weten? Bel gerust voor een gratis kennismakingsgesprek.

Jvdkerk@hetbegin.eu of bel 0630785620